Upozornění: Každá otázka může obsahovat více správných odpovědí.

1.

Jaká není hlavní přednost broušení při dokončovací operaci:

malá drsnost obrobené plochy

lze obrábět i velmi tvrdý materiál

po broušení se obrobek stává tvrdým

 
2.

Co je to brusivo:

tvrdá, ostrohranná a houževnatá zrna

přísada k zrnitým látkám

broušený předmět

 
3.

Na hrotové brusce je obrobek upnut:

na magnetickém stole

neupíná se, drží se v ruce

mezi hroty

 
4.

Broušení patří k:

novým metodám obrábění

nejstarším metodám obrábění

nejstarším metodám soustružení

 
5.

Hlavní části hrotové brusky jsou:

lože, podélný stůl, příčný stůl, pracovní vřeteník, koník

lože, podélný stůl, pracovní vřeteník, koník, brousící vřeteník

lože, podélný stůl, příčný stůl, koník, brousící vřeteník

 
6.

Hlavní řeznou rychlost koná:

obrobek, a je rotační

obrobek, a je posuvný

nástroj, a je rotační

 
7.

Tvar třísky při broušení je:

šroubovitý, musí se odstraňovat háčkem

spirálovitý, padají volným pádem na zem

velmi malý, odletují ve tvaru jisker

 
8.

Nejčastější nástroj pro broušení je:

mnohobřitý nástroj ve tvaru kotouče

jednobřitý nástroj ve tvaru kotouče

dvoubřitý nástroj ve tvaru kotouče

 
9.

Osa vřetene u vodorovné brusky je:

kolmá ke stolu

vertikálně

vodorovná se stolem

 
10.

Dělení hrotových brusek:

bruska pro krátké a dlouhé obrobky

bruska se svislým a vodorovným vřetenem

bruska nástrojařská a pro díry

 
Logolink