Výroba sladu má 2 základní fáze:
Zapište rovnicí výrobu kvasného ethanolu:
Vysvětlete pojmy zelený slad a sladový škrob:
Naklíčený ječmen = zelený slad; sladový škrob je enzymaticky odbouraný škrob (výrazně nižší polymerační stupeň než původní makromolekula škrobu).
Zelený slad - nezralé obilky ječmene používané k výrob sladu; sladový škrob - škrob obsažený v nezralých obilkách.
Zelený slad - extrakt z ječmene nebo pšenice; sladový škrob - látka obsažená ve sladině.
Zelený slad = naklíčený ječmen nebo pšenice; sladový škrob je škrob obsažený v obilovinách určených k výrobě piva.
Co označuje pojem biomasa a jak ji rozdělujeme?
Jako biomasu označujeme všechny látky používané při biotechnologických výrobách. Rozdělujeme je na organické a anorganické látky.
Biomasa je tvořena sloučeninami obsaženými v rostlinných organismech. Rozlišujeme ji podle toho, zda se využívá celá rostlina (stromy) nebo jen část (olej ze semen).
Biomasa je obnovitelný zdroj energie. Rozdělujem ji podle využití na - a) výroba elektřiny a tepla a b) výroba pohonných hmot.
Biomasa označuje látky biologického původu. Rozdělujeme ji na rostlinnou biomasu, která se pěstuje v půdě nebo ve vodě, nebo je odpadem při zpracování rostlin a živočišnou biomasu, která je vedlejším organickým produktem nebo organickým odpadem.
Jaký je biochemický princip výroby kyseliny mléčné?
Fermentace melasové sacharozy mléčnými tyčinkovými bakteriemi.
Zkvašování ethanolu mléčnými tyčinkovými bakteriemi.
Zkvašování melasové sacharozy mléčnými kvsinkami.
Fermentace melasové sacharozy lísňovými kuturami.
Uveďte podmínky při výrobě kyseliny mléčné ve fermentoru:
l4% melasa, několik dnů při t=30°C, pH mírně kyselé
l2% melasa, několik dnů při t=25°C, pH mírně zásadité (přídavek hydroxidu vápenatého)
l4% melasa, několik dnů při t=48°C, pH 6,7
50% melasa, několik dnů při t=32°C, pH 6,8 - 7,2
Uveďte princip biochemické výroby kyseliny citronové:
Aerobní fermentace glukózy pomocí plísně (Aspergillus niger).
Anaerobní fermentace melasové sacharozy pomocí kvasinek (Saccharomyces uvarum).
Anaerobní fermentace melasové sacharozy pomocí plísně (Aspergillus niger).
Aerobní fermentace melasové sacharozy pomocí plísně (Aspergillus niger).
Popište varné procesy při výrobě piva:
Jaké jsou podmínky ve výrobní fázi biochemické přípravy kyselinycitronové?
l5% melasová zápara ve sterilní kvasné komoře, t se udržuje 25 °C , k.citronová se začne tvořit až po rozvoji plísňového mycelia na povrchu melasového roztoku, kvašení je skončeno za 3 dny
l5% agar ve sterilní kvasné komoře, t se udržuje > 32 °C , k.citronová se začne tvořit až po rozvoji plísňového mycelia na povrchu melasového roztoku, kvašení je skončeno za týden
l2% melasová zápara ve sterilní kvasné komoře, t se udržuje 48 °C, k.citronová se začne tvořit až po rozvoji plísňového mycelia na povrchu melasového roztoku, kvašení je skončeno za 3 dny
l5% melasová zápara ve sterilní kvasné komoře, t se udržuje > 30 °C , k.citronová se začne tvořit až po rozvoji plísňového mycelia na povrchu melasového roztoku, kvašení je skončeno za 8 - 9 dnů
Při výrobě kyseliny citronové se jako mikroorganismy při fermentaci používají:
plíseň (Aspergillus niger)
kvasinky (Saccharomyces)
bakterie (Acetobacter)
bakterie (Lactobacillus)