Upozornění: Každá otázka může obsahovat více správných odpovědí.

1.

Heparin:

a) je součástí glykoproteinů

b) obsahuje ve své molekule kyselinu chondroitinsírovou a sulfonovaný glukosamin

c) ve své molekule obsahuje kyselinu glukopurovou

d) brání přeměně protrombinu v trombin

 
2.

Škrobová zrna obarvená Lugolovým roztokem mají:

a) žlutočervenou barvu

b) červenofialovou barvu

c) fialovočervenou barvu

d) modrofialovou barvu

 
3.

Racemická směs:

a)  tato směs stáčí rovinu polarizovaného světla o 75°

b) tato směs nestáčí rovinu polarizovaného světla o žádný úhel

c) tato směs stáčí rovinu polarizovaného světla o pravý úhel

d) tato směs stáčí rovinu polarizovaného světla 45°

 
4.

Který z těchto sacharidů nemá sladkou chuť?

 agar

fruktóza

  laktóza

galaktóza

 
5.

Vyberte nesprávné tvrzení - sacharidy:

 jsou okamžitým zdrojem energie

  mají stavební funkci

jsou biologicky aktivní látky a podílí se na řízení metabolismu

podílejí se na stavbě antigenů

 
6.

K rozkladu glykogenu dochází:

a) při zvýšené hladině sacharózy v krvi

b) při náhlému zvýšení kyseliny mléčné ve svalech

c) poklesu koncentrace glukózy v krvi

d) při koncentraci glukózy nad 5,6 mmol/l

 
7.

Glukóza:

a) se při aerobní glykolýze mění na pyruvát

b) se při anaerobní glykolýze mění na laktát

c) se při glykolýze za přístupu kyslíku mění na laktát

d) se při anaerobní glykolýze mění až na oxid uhličitý a vodu.

 
8.

Jaká je koncentrace D-glukózi v krvi:

a) 3,5-5,6 mmol/l

b) 4,2 – 7,8 mmol/l

c) 3,5 – 5,6 mol/l

d) 2,4 – 3,2 mmol/l

 
9.

Maltóza:

a) je tvořena beta-D-galaktopyranózou a beta-D-Glukopyranózou

b) je spojení třech molekul alfa-D-galaktopyranózy

c) je tvořena z alfa-D-glukopyranózy a beta-D- frutofuranózy

d) je složena ze 2 molekul alfa-D-glukopyranóz

 
10.

Rozpustnost polysacharidů ve vodě:

a)  je  dobrá, tvoří většinou koloidní roztoky

b) je většinou špatná, ve vodě tvoří většinou koloidní roztoky

c) rozpustnost polysacharidů ve vodě je většinou špatná, s kombinaci s vodou se tvoří pěny

d) jsou pouze rozpustné v tucích, ve vodě vytvářejí suspenze

 
Logolink