Toggle navigation
ELUC
Úvod
Učebnice
Biologie
Elektrotechnika
Strojírenství
Fyzika
Řemesla
Chemie
Přihlášení
Chemie
Obecná chemie
Kinetika chemických reakcí
Struktura
Základy laboratorní techniky
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci v chemické laboratoři
Systém značení nebezpečných chemických látek
Zásady bezpečnosti a ochrany zdraví při práci
Chemická laboratoř a její vybavení
Základní laboratorní operace
Váhy, vážení a navažování
Měření objemu kapalin
Zahřívání
Chlazení
Separační metody
Úvod do separačních metod
Extrakce
Sublimace
Krystalizace
Filtrace
Destilace
Chromatografické metody
Obecná chemie
Chemický děj
Klasifikace chemických reakcí
Chemické rovnice
Redoxní děje
Oxidace a redukce – základní pojmy a vztahy
Zápisy rovnic redoxních reakcí
Úplný zápis rovnic redoxních reakcí
Iontový zápis rovnic redoxních reakcí
Vyčíslování rovnic redoxních reakcí organických sloučenin
Výpočty z chemických rovnic
Elektrochemie
Standardní redoxní potenciály kovů a galvanické články
Elektrochemická řada napětí kovů (Beketovova řada kovů)
Redoxní potenciály dalších soustav
Elektrolýza a její aplikace
Koroze kovů
Protolytické reakce
Teorie kyselin a zásad
Arrheniova teorie, neutralizace
Brönsted–Lowryho teorie, autoprotolýza vody
Vyjadřování kyselosti a zásaditosti látek, výpočet pH
Síla kyselin a zásad
Acidobazické indikátory
Hydrolýza soli
Chemická termodynamika
Termochemie
Standardní stav, reakční enthalpie, termochemické zákony
Spalná a slučovací tepla
Kinetika chemických reakcí
Teorie aktivních srážek a aktivovaného komplexu
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Chemická rovnováha
Guldberg-Waagův zákon
Rovnovážná konstanta reakce
Anorganická chemie
s-prvky
Vodík
s
1
-alkalické kovy
Výskyt
Výroba
Vlastnosti
Sloučeniny a jejich význam
s
2
-kovy
Historie objevů prvků
Výskyt prvků
Biochemické vlastnosti s2 prvků
Celková charakteristika kovů s2 a jejich porovnání s kovy s1
Beryllium a jeho sloučeniny
Hořčík a jeho sloučeniny
Kovy alkalických zemin a jejich sloučeniny
p-prvky
Obecná charakteristika p-prvků
p6-prvky – vzácné plyny
p
5
-prvky – halogeny
Fluor
Chlor
Brom
Jód
Sloučeniny halogenů
p
4
-prvky – chalkogeny
Kyslík
Síra
Selen, tellur, polonium
p
3
-prvky – pentely
Dusík
Fosfor
Arsen, antimon, bismut
p
2
-prvky – tetrely
Uhlík
Křemík
Cín, olovo
p
1
-prvky – triely
Bor
Hliník
d-prvky
Obecná charakteristika d-prvků
VI.B skupina
Chrom
Molybden, wolfram
VII.B skupina
Mangan
VIII.B skupina
Železo
Kobalt, nikl
I.B skupina
Měď
Stříbro
Zlato
II.B skupina
Zinek
Kadmium
Rtuť
f-prvky
lanthanoidy
aktinoidy
Organická chemie
Úvod do organické chemie
Minulost a současnost organické chemie
Složení organických sloučenin
Atom uhlíku – jeho struktura a vazebné možnosti
Chemické vzorce organických sloučenin
Rozdělení organických sloučenin
Struktura organických sloučenin a izomerie
Reakce organických sloučenin
Indukční a mezomerní efekt
Přírodní zdroje organických sloučenin
Uhlovodíky
Alkany
Charakteristika, názvosloví a fyzikální vlastnosti
Izomerie a konformace alkanů
Chemické vlastnosti
Radikálové substituce
Eliminační reakce a izomerace
Výskyt a získávání alkanů
Přehled metod přípravy alkanů
Přehled nejdůležitějších alkanů
Cykloalkany
Charakteristika, názvosloví a fyzikální vlastnosti
Stereochemie cykloalkanů
Chemické vlastnosti a nejdůležitější zástupci
Alkeny
Charakteristika, názvosloví a fyzikální vlastnosti
Chemické vlastnosti
Adiční reakce
Oxidačně-redukční reakce, polymerace, substituční reakce
Přehled metod přípravy alkenů
Přehled nejdůležitějších alkenů
Dieny
Charakteristika a chemické vlastnosti
Přehled nejdůležitějších dienů
Alkyny
Charakteristika, názvosloví a fyzikální vlastnosti
Chemické vlastnosti
Přehled metod přípravy alkynů a nejdůležitější zástupci
Aromatické uhlovodíky
Historický úvod a charakteristika
Názvosloví, fyzikální vlastnosti a zdroje arenů
Chemické vlastnosti
Substituční reakce
Adice a oxidace arenů
Přehled nejdůležitějších arenů
Deriváty uhlovodíků
Halogenderiváty
Charakteristika a názvosloví halogenderivátů
Vlastnosti a reakce halogenderivátů
Příprava a výroba halogenderivátů
Důležití zástupci
Dusíkaté deriváty – nitroderiváty
Charakteristika a názvosloví nitroderivátů
Vlastnosti a reakce nitroderivátů
Příprava a výroba nitroderivátů
Důležití zástupci
Dusíkaté deriváty – aminoderiváty
Charakteristika a názvosloví aminoderivátů
Vlastnosti a reakce aminoderivátů
Příprava a výroba aminoderivátů
Důležití zástupci
Sirné deriváty
Rozdělení sirných sloučenin
Thioly a sulfidy
Sulfonové kyseliny
Tenzidy - rozšiřující učivo
Hydroxyderiváty - alkoholy
Alkoholy - charakteristika a názvosloví
Vlastnosti a reakce alkoholů
Příprava a výroba alkoholů
Důležití zástupci
Hydroxyderiváty – fenoly
Charakteristika a názvosloví fenolů
Vlastnosti a reakce fenolů
Získávání a výroba fenolů
Důležití zástupci
Ethery
Charakteristika a názvosloví etherů
Vlastnosti etherů a jejich výroba
Důležití zástupci
Opakování – alkoholy, fenoly, ethery
Karbonylové sloučeniny – Aldehydy, Ketony, Chinony
Charakteristika a rozdělení karbonylových sloučenin
Názvosloví karbonylových sloučenin
Vlastnosti a reakce karbonylových sloučenin
Příprava a výroba karbonylových sloučenin
Důležití zástupci
Karboxylové kyseliny a jejich deriváty
Charakteristika a rozdělení kyselin
Názvosloví kyselin
Vlastnosti a reakce kyselin
Příprava a výroba kyselin
Důležití zástupci
Substituční deriváty karboxylových kyselin
Halogenkyseliny
Hydroxykyseliny
Aminokyseliny
Funkční deriváty karboxylových kyselin
Halogenidy k. k.
Anhydridy k. k.
Estery k. k.
Amidy k. k.
Nitrily k. k.
Deriváty kyseliny uhličité
Opakování karboxylových kyselin a jejich derivátů
Pracovní listy ke stanovení fyzikálních veličin organických sloučenin
Biochemie
Sacharidy
Vlastnosti a rozdělení sacharidů
Monosacharidy
Oligosacharidy
Polysacharidy
Heteroglykosidy
Metabolismus sacharidů
Přehled metabolismu sacharidů
Metabolismus glukózy
Metabolismus glykogenu
Lipidy
Obecná charakteristika lipidů
Rozdělení lipidů
Acylglyceroly
Vosky
Složené lipidy
Odvozené lipidy (isoprenoidy)
Terpeny
Steroidy
Metabolismus lipidů
Tuky ve výživě
Proteiny
Aminokyseliny
Rozdělení aminokyselin
Vlastnosti a zdroje aminokyselin
Peptidy
Bílkoviny
Charakteristika, významné funkce a struktura bílkovin
Vlastnosti a rozdělení bílkovin
Bílkoviny ve výživě
Metabolismus bílkovin
Enzymy
Charakteristika enzymů jako biokatalyzátorů, struktura enzymů
Klasifikace a názvosloví enzymů
Energetika a kinetika enzymových katalýz
Speciální kapitoly
Výbušniny
Charakteristika a rozdělení výbušnin
Významné výbušniny a jejich užití v praxi
Optické analytické metody
Elektromagnetické záření
Klasifikace elektromagnetického záření
UV záření a jeho využití v chemické laboratoři
VIS záření a jeho vlastnosti
IR záření a jeho využití v chemické laboratoři
Spektrometrie ve viditelné oblasti záření
Lambert-Beerův zákon
Absorpční spektrum
Kalibrační přímka
Spektrofotometr
Refraktometrie
Lom světla
Měření indexu lomu
Polarimetrie
Optická aktivita látek
Měření úhlu otočení roviny polarizovaného záření
Polygrafické materiály
Makromolekulární látky
Přírodní polymery
Syntetické polymery
Polymery a ekologie
Papír
Chemické složení papíru
Výroba papíru
Vlastnosti papíru
Přehled a dělení papíru
Ekologie a papír
Barvy a barviva
Barvy a jejich vnímání
Tiskové barvy
Chemické složení tiskových barev
Mechanismy zasychání tiskových barev
Přehled a dělení tiskových barev
Kovy a tiskové desky
Kovy v polygrafii
Tiskové desky (formy)
Světlocitlivé materiály
Materiály pro dokončující zpracování
Potahové papíry, kartony a lepenky
Textilní materiály
Kůže (Usně)
Lepidla
Obalové materiály
Vybrané kapitoly pro žáky ze ZŠ
Bezpečnost práce v chemické laboratoři
Voda
Fyzikální vlastnosti vody
Chemické vlastnosti vody
Tvrdost vody
Druhy vod
Čištění vody
Vzduch
Složení vzduchu
Znečištění vzduchu
Atom
Stavba atomu
Chemická vazba
Periodická soustava prvků
Historie periodické soustavy prvků
Uspořádání prvků v periodické soustavě
Významné skupiny periodické soustavy prvků
Školní pokus
Chemické pokusy - teoreticky
Chemické pokusy – pracovní postupy
Informace o učebnici
Kinetika chemických reakcí
Dílčí lekce
Teorie aktivních srážek a aktivovaného komplexu
Faktory ovlivňující rychlost chemické reakce
Předchozí kapitola
Další kapitola
Testy
Kinetika a chemická rovnováha